top of page

Ny rolle i omorganiseringens kulturkræsj

Oppdatert: 6. mai 2020Nye roller gir nye muligheter.

Har du tenkt på hvor mange roller vi har bare ved å leve? Noen roller er vi født inn i, andre faller naturlig, noen velger vi å oppsøke, andre igjen får vi tredd nedover øra.

Vi har forskjellige roller i familien og slekta, der har vi ikke noe valg, rollene er gitt! 

I jobbsammenheng har vi kolleger i forskjellige stillinger.


Noen av oss velger interesseforeninger, klubber, har treningskompiser.

Vi er nære venner, bekjente og naboer. Dette er roller vi kjenner til og som faller naturlig. 


Når utfordringer som sykdom, ulykke, dødsfall, skilsmisse, omorganisering og arbeidsledighet kommer svingende inn fra sidelinja, opplever vi en ny rolle vi hverken er interessert i, ønsker, eller også kanskje har vanskelig for å akseptere. Hellskåtans dritt rett og slett! Usikkerhet fremkaller den akutte "takras"-følelsen, "HÆH"-følelsen, "NEIIIIII"-følelsen og " ikke pokker!"-følelsen! Kan vi ikke bare skru tiden tilbake og være der vi var, liksom. Den sikre, den trygge, den kjente følelsen av hvem vi er, den rollen vi kjenner oss selv igjen i? Drit i hele endringen!!!


Den første tiden etter jeg og mine friske krefter fikk diagnosene, savnet jeg meg selv i den friske rollen jeg kjente så godt. Jeg nedgradert meg på en måte: hadde jeg vært hest, så hadde jeg garantert blitt pølse! Godt jeg ikke er hest.....


Jeg har alltid ivret etter å være tydelig på at skjedde det meg noe, så skulle jeg være organdonor! Nå er hele kroppen min full av kreft, det sitter i blodet og i beinmargen, det er absolutt ingenting som kan brukes!  "Tenk om en kunne overtatt lillehjernen min, da, da hadde vedkommende fått mye moro!" Sitat mannen i huset: "Stakkars jævel.....!" Respons: "HMPF!!!"


I jobbsammenheng har jeg alltid stått på og vært ressurssterk! Jeg har blitt headhuntet flere ganger, følt meg nyttig og verdifull! Denne situasjonen ble snudd helt på hodet: Dårlig energi, dårlig hukommelse, takler ikke press og stress, da går det helt i ball, mye trøtt, variabel dagsform. Ikke akkurat drømmeansettelsen lenger. Istedenfor jobb med kolleger og handlingsplan, ble dagene fylt med hyppige sykehusmøter, kontroller, vaksiner, legebesøk, hvile. Totalt kulturkræsj fra min vante hverdag, og ingen drømmesituasjon for meg og mine.

Denne nye rollen som kronisk kreftsyk kontra frisk som en fisk har jeg jobbet mye med for å klare å akseptere. Jeg har virkelig trengt tid. Jeg er liksom vokst opp på knekkebrød, gulerøtter, epler og sunn aktivitet! Hmmmm, har legene tatt feil, tro?


MEN: Jeg har klart å akseptere at sånn har det blitt, jeg er ikke frisk lenger, men fy søren så mye moro jeg har det i Friske Krefter AS! DER er jeg brukanes til mye! Der leder jeg alle avdelingene på stø kurs inn i fremtiden. Min nye rolle er slettes ikke værst. Vi bor i et land med gode trygdeordninger og fred, det forskes mye på kreft, det er mye håp og støtte. Jeg føler meg trygg, rolig og gjør meg sterk fysisk og psykisk hver dag, det er min nye jobb akkurat nå! Det er der mine friske krefter kommer inn! De og livet skal være mitt fokus som øverste sjef i Friske Krefter! Ikke sykdommen, ikke døden! Jeg lever akkurat nå i beste velgående i min nye rolle! Jeg har tatt mitt valg: Livet skal leves sålenge det er liv! De friske kreftene skal sørge for overskudd til bedriften, jeg har kartlagt hvor jeg finner energien: Det hviles, det stilles krav, det trenes, det koses, det festes, det sosialiseres og det er masse egentid. Alle de fire viktige avdelingene er representert! En god porsjon forskjellige situasjoner som gir den energien som trengs etter behov.


I min nye "syke" rolle drar jeg med meg erfaringen fra levd liv i 56 år. Som alltid i medgang og motgang er det mye læring! Jeg har måttet justere kravene til organisasjonen i Friske Krefter, men der er det mange skjulte skatter som blir tydelige og kommer til overflaten. Spørsmål som stadig stilles:


Hva ville du jobbet med hvis du kunne velge på øverste hylle? Mitt svar på det er å motivere og inspirere friske som syke, i det private og næringslivet, til å bli med på vinnerlaget! Bruke eget engasjement på seg selv og fellesskapet: vi er mye sterkere sammen enn alene, og sterkere alene med en solid HEIA-gjeng i ryggen! Mestring og tillit gir referanser og mot til å stå på videre, til å nå målet via en solid handlingsplan! Jeg har trua!

God helg fra Bente, sjefen over alle sjefer i Friske Krefter AS
16 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

댓글


bottom of page