top of page

KREFTEN HAR GITT MEG FRISKE KREFTER

Kroppen er syk, kreften sitter i beinmargen og blodet. Kreften har gitt meg Friske Krefter AS. Firmaet dukket opp da jeg ble erklært ufør. Fokuset ble på mine friske krefter. Hva kunne jeg bidra med inn i livet mitt nå? Ekspertisen og forskningen har behandling og medisiner. Det er jeg som må finne mulighetene i min nye hverdag med tid hver dag som skal fylles med noe som er meningsfullt for meg. Noe kan jeg vel brukes til? Jeg har fremdeles et hode - som virker når det passer - ikke alltid like imponert, men dog! To ben å gå på og med, to brukbare armer, og en hjerne som har akseptert situasjonen.


Livet er fullt av overraskelser!


Både NAV og overlegen på sykehuset mente at jeg burde søke uføretrygd for å ta vare på meg og mine resten av tiden. Jeg ga meg selv et valg for 6 år siden da jeg ble uføretrygdet: fokus på sykdommen eller livet? Det er et bevisst valg for meg å velge livet og det jeg kan gjøre noe med. Da dukket det opp nye muligheter som ikke hadde vært der hvis jeg ikke hadde blitt syk. Jeg skulle gjerne vært sykdommen foruten, referansen til tøffe cellegiftkurer, høydoser og stamcellebytter setter sitt preg på kropp og sjel. Men alt dette har tross alt gitt meg mer tid. Mer tid som skal brukes for meg og mine på best mulig måte. Den tiden har jeg fremdeles tilgang på. Det gjør meg utrolig takknemlig.


Kreften ga meg et nytt hverdagsfokus: "Hvordan kan du bruke de frisk

e kreftene du fremdeles har, til å hjelpe deg selv fremover?" Aktivitet og trening med gode rutiner har vært vesentlig! Alt fra å ligge i sykesengen med Reidar Morset-øvelser (for de som husker han!): "Løft, hold - hold - hold- og senk, BRAAAAAA!" med mål for øyet å løpe halvmaraton med gutta mine 10 måneder etter. Det var deres forslag: "Du MÅ ha et mål langt der fremme, mamma!" Gevinsten i hverdagen er å fremdeles klare å kjøre alpint og gå langrenn. Aktiviteter som hele familien alltid har gjort sammen. Treningen har gitt meg så utrolig mye tilbake, hver eneste økt, liten som stor, har ført meg fremover dit jeg ønsker. Det har vært utrolig viktig for psyken. Min viktigste jobb for meg!


Foredragene, tankevekkerne og boka er kommet til fordi jeg har stått i stormer som har vært tøffe. Både egne stormer, og mine nærmeste sine! Mine stormer er å foretrekke, takk og lov for at det er jeg som står i dette. Jeg vet hva jeg trenger til enhver tid, mine behov kan jeg hele tiden spørre meg selv om: "Hva trenger du av meg nå, Bente?" Min egen beste venn! Friske krefter kan utvikles fordi jeg klarer å finne gleden og mine behov. Klarer å finne styrken. Klarer å finne arbeidsverdien. Klarer å finne mening. Klarer å være noe for noen. Klarer å se at mange har det mye verre enn meg.


På grunn av pandemien og utsatte foredrag og tankevekkere, så ga jeg meg igjen spørsmålet: "Hva kan du gjøre med dette Bente?" Jeg vil aller helst være tilstede fysisk når det gjelder foredragene og tankevekkerne. Da får jeg den gode praten etterpå, som gir meg så utrolig mye godt påfyll. Svaret på spørsmålet ble: "jeg kan bruke tiden til å lage ting som kan glede andre!"

Det siste året har jeg sydd 350 nett til bøkene med trykket "Jeg ønsker deg masse friske krefter", 200 stoffkonvolutter er gitt bort med samme trykket til de som trenger en oppmuntring, og 130 hjerteputer har blitt gitt til barna som er innom Stine Sofie Senteret.


Turen med overrekkelse av hjerteputene til Grimstad og Stine Sofie Senteret, ga meg ideen til prosjekt "Varm Gleding"! På denne nettsiden under fanen med samme navn, oppmuntrer jeg andre til å bli med på dugnaden med å glede andre med hjemmestrikkede tova tøfler. Den første sendingen før jul, var fire store pakker med hele 151 par tøfler strikket over hele landet, til barn som har opplevd vold og seksuelt overgrep. Jeg kan klare mange alene, men sammen klarer vi VELDIG mange. Nå strømmer det inn tøfler her på forfallet 1/4! Da går ferden til barneavdelingen på Rikshospitalet og Sunnaas sykehus, når vi får lov til å møtes igjen! Det skal varmes, det skal gledes!


Kreften har gitt meg muligheten til å reflektere på hva jeg gjør med livet mitt. Den har gitt meg bevisste valg på hvordan og med hvem jeg bruker tiden min, hverdagen og hva jeg gjør som igjen påvirker meg og andre! Et for meg tydelig "hvorfor" jeg gjør akkurat det jeg gjør! I Friske Krefter har disse mulighetene gitt meg masse glede, bevisste verdier, nye vennskap, gode prater og håp! Kreften har også gitt meg frustrasjon, fortvilelse, nedturer, bekymringer, sorg og tristhet. Men tilsvarende motgang opplever vi alle i løpet av livet, både som oss selv og som pårørende.


Jeg fikk i utgangspunktet 3-5 år å leve etter at diagnosen ble satt. Et tidsperspektiv som nå har blitt til 7 år, hittil! Alle er ikke like heldige, jeg er ydmyk og takknemlig. Mitt fokus på mine friske krefter til tross for en syk kropp, gir meg om mulig enda mer friske krefter. Via min erfaring, mine prosjekter og min kraft, kan jeg være noe for noen. Den muligheten er min livsmestring, jeg kan gi håp!

Alle får motgang i livet, dette kan styrke fokuset på egne valg. Klarer vi å akseptere fortiden, er det større mulighet for å ta eget ansvar for nåtiden, som gir håp til fremtiden.


Jeg er så innmari heldig som er så glad i og for livet mitt! Så kan jeg bidra med mine ressurser til de som ikke har det så bra! Det gir meg den meningen jeg trenger!


GOD PÅSKE fra Bente i og med Friske Krefter

56 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page